Kaip pasirinkti tinkamus brangių produktų analogus prekybos centre?

Patarimai tiems, kurie mėgsta skaniai pavaldyti ir nenori paaukoti kokybės.

Mes įpratę pirkti produktus, kurie įsitvirtino rinkoje: japoniškas automobilis įkvepia daugiau pasitikėjimo nei kiniškas, o populiaraus gamintojo jogurtas skanesnis už tą, kuris pagamintas mažiau besireklamuojančioje gamykloje. Dažnai mums geriausias produkto kokybės rodiklis yra jo aukšta kaina.

Tačiau dauguma produktų turi pigesnius atitikmenis. Pavyzdžiui, prabangūs drabužiai turi labiau prieinamas kopijas masinės prekybos parduotuvėse, o brangi kosmetika turi populiarių prekės ženklų biudžetines versijas. Prekybos centrai taip pat siūlo panašių produktų už mažesnę kainą. Išsiaiškinkime, kaip juos išsirinkti.

Už kurias prekių kategorijas mes permokame?

Bet kurio produkto kainą sudaro daugybė parametrų: savikaina, transportavimas ir saugojimas, pakavimas, reklama, mokesčiai, patalpų nuoma, darbuotojų atlyginimai, tiekėjų ir mažmeninės prekybos tinklų antkainiai. Remiantis tuo, produktus, už kuriuos mes permokame, galima sąlygiškai suskirstyti į tris kategorijas.

1. Garsių prekės ženklų produktai

Bet kurį prekybos centre esantį produktą atstovauja keli prekių ženklai: kaimynystėje guli skirtingos grikių ir avižinių dribsnių pakuotės, kelių gamintojų vištos ketvirčiai ir daugybė pieno rūšių. Jie yra beveik vienodos kokybės, bet skiriasi kaina.

Įmonės konkuruoja dėl mūsų dėmesio ir stengiasi padaryti viską, kad perktume būtent jų produktą. Taip atsiranda, „vanduo iš krištolo skaidrumo kalnų upių“, „šokoladas iš Alpių pieno“, „ledai kaip vaikystėje“. Prekybininkų arsenale naudojama dešimtys viliojimo metodų, tačiau pagrindinis yra reklama. Bet kuriame vaizdo įraše parduodama idėja, o ne pats produktas: grietinė – močiutės blynai, jogurtas – laiminga šeima per pusryčius.

Paprastai laimi tos įmonės, kurių vardas pirmiausia ateina į pirkėjo galvą. Pasirodo, kad pasirinkdami tam tikrą produktą, darome tai ne visiškai sąmoningai.

2. Prekės, spekuliuojančios laiko stygiumi

Daugelis žmonių po darbo tiesiog neturi laiko pasigaminti ko nors skanaus, todėl perka pusgaminius. Vartotojų požiūriu, tai yra patogu ir greita, tačiau jūs turite mokėti už patogumą: paruošti koldūnai, kotletai ar malta mėsa yra brangesni nei pačių pasigaminti pateikalai. Taip pat yra prekių, kurios atvirai spekuliuoja apie tingumu:

  • nuplautos daržovės (bulvės, morkos, salotos);
  • supjaustytas maistas (duona, dešra, sūris);
  • paruoštas maistas (salotos, užkandžiai, mėsos produktai);
  • sumuštiniai ir kitas greitas maistas.

3. Savaime brangūs produktai

Daugelis produktų Lietuvoje kainuoja tiek, kad jų atsisakius galima ženkliai sutaupyti. Tai ypač pasakytina apie vietinės gamybos prekes, mėsą, sūrius, daržoves ir vaisius. Pavyzdžiui, praėjusiais metais vartojimo prekės Lietuvoje per metus pabrango 1,7%, paslaugos – 5,3%

Stenkitės rasti pigesnių alternatyvų, kad neatsisakytumėte mėgstamų produktų.

Kaip pasirinkti tinkamus analogus

1. Neapsigaukite dėl pakuotės

Geras pristatymas yra rinkodaros dalis. Pakuotė skirta patraukti jūsų dėmesį. Stenkitės, kad jūsų sprendimas pirkti būtų pagrįstas racionalesniais argumentais: kaina ir kokybe.

Grikiai ir avižiniai dribsniai permatomoje pakuotėje nėra blogesni už popieriuje supiltus grūdus. Pienas maišelyje yra pigesnis nei kartoninėje dėžutėje ir nėra prastesnio skonio. Šprotai be žiedo ant skardinės nėra blogesni nei su juo: norint juos atidaryti, užtruks šiek tiek ilgiau.

2. Nebijokite eksperimentuoti

Pabandykite įsigyti pigių produktų, kuriuos anksčiau ignoravot: mažiau žinomų prekės ženklų miltelių, kitokio kečupo, pigesnių konservuotų žirnių, apatinėje lentynoje gulinčios pusryčių duonos ir pan.

Jei jums tai nepatiks, daugiau jo nebevartosite, o jei patiks – galėsite sutaupyti.

Dideli prekybos tinklai gamina savo prekės ženklu pažymėtas prekes. Daugelis tokius gaminius vertina įtariai ir ignoruoja, tačiau dažniausiai veltui. Tokie produktai nėra blogesni už žinomų prekės ženklų gaminius, tačiau jie yra pigesni: reklama ir tarpininkavimo paslaugos neįtraukiamos į kainą, o marža yra mažesnė, kad produktai atrodytų konkurencingi.

3. Rinkitės panašios kokybės maisto produktus

Visada galite rasti pigių gaminių, tačiau nepamirškite apie kokybę – priešingu atveju yra galimybė išsirinkti tai, kas absoliučiai nevalgoma. Todėl produktai, kuriuos pasirenkate, turi būti iš tos pačios kategorijos:

  • Mėsos produktas, o ne turintis mėsos produktas.
  • Grietinė, o ne riebalų mišinys.
  • Jogurtas, o ne jogurto produktas.
  • Sūris, o ne sūrio produktas.
  • Sviestas, o ne riebalų mišinys.
  • Varškė, o ne varškės produktas.

Be to, įmonės dažnai taupo ir gamindamos pieno produktus prideda augalinių riebalų, o mėsos į pusgaminius – krakmolo, sojos ir mechaniškai atskirtą mėsos (kremzlių, kiaulių taukų ir kaulų). Todėl, renkantis pastaruosius, visada atkreipkite dėmesį į kategoriją sudėtį.

Būkite pasirengę tam, kad skonis gali skirtis: kiekvienas gamintojas naudoja savo sudėtį ir receptą. Turėsime išbandyti keletą analogų ir nuspręsti, kuris iš jų skanesnis.

4. Pirkite šaldytą, o ne šviežią maistą

Ne visi gali sau leisti šviežias daržoves, vaisius ir uogas ne sezono metu. Jūros žuvis iš viso laikoma delikatesu, nebent jūs gyvenate netoli jūros. Norėdami sutaupyti pinigų, nusipirkite šaldytų maisto produktų – jie beveik nenusileidžia (Kodėl užšaldytos žuvys gali būti geresnės nei šviežios) kokybe. Be to, užšaldymas yra vienintelis būdas tiekti tokius produktus ištisus metus (dėl trumpo sugavimo ir derliaus nuėmimo laiko).

Atkreipkite dėmesį į gaminio kokybę. Gerai, jei ant pakuotės parašyta, kad buvo naudojamas staigus užšaldymas – tai geriausias būdas išsaugoti produkto skonį, išvaizdą ir maistingąsias medžiagas. Dideli prekybos centrai taip pat parduoda nefasuotas prekes – jos yra pigesnės, tačiau kyla klausimų dėl tokio laikymo būdo: kažkieno plaukai gali lengvai kristi į konteinerį su daržovėmis ar riešutais.

5. Pasirinkite maistą, kuris tinka prie patiekalo, o ne tik atrodo geriau

Paaiškinkime su ryžių pavyzdžiu. Lentynose yra keletas veislių: rudieji, trumpagrūdžiai, ilgagrūdžiai, jazmin, basmati, japonica ir kiti. Atrodo, kad geriausi yra patys brangiausi ryžiai. Tiesą sakant, kiekviena veislė geriausiai tinka konkrečiam patiekalui. Pavyzdžiui, trumpagrūdžiai ryžiai tinka košėms ir sriuboms, basmati – plovui, jazmin – biriam garnyrui, japonica – suši.

Jei permokėsite ir sumokėsite daugiau, jūsų pietūs netaps geresni.

Be to, kai kurios ryžių veislės yra panašių savybių, todėl jas galima pakeisti: vietoj brangios japonikos imkite pigius ryžius, o plikytus ryžius pakeiskite rudaisiais. Tokios santaupos yra pagrįstos jūsų žiniomis: paklauskite, ar įmanoma brangų gaminį pakeisti kažkuo, ir rasite analogų.

Tokiu būdu galite sutaupyti įsigydami kitų prekių:

  • Blyneliams, blynams ir bandelėms nebūtina naudoti aukščiausios kokybės miltų – tiks pirmos ar antros rūšies.
  • Norėdami pagaminti kiaulienos ir jautienos faršą naudokite kumpį – vertingesnes dalis geriausia kepti, virti ar troškinti.
  • Žuvies sriubos sultinį galima virti iš nebrangių subproduktų (uodegos, galvos, pilvo), tą patį galima padaryti ir su mėsos sultiniu.
  • Vištienos filė analogu gali būti vištos šlaunelės be kaulų ir odos.

Pabaigai

Ieškoti analogų parduotuvėje nėra taip sunku, kaip atrodo. Turėsite skirti šiek tiek daugiau laiko ir pastangų pasirinkimui, tačiau tai verta: už tą patį maisto prekių krepšelį sumokėsite mažiau, o sutaupytus pinigus galėsite panaudoti išleisdami būsimoms atostogoms ar senai svajonei.