Kaip planuoti biudžetą, jei pernelyg mėgstate išlaidauti?

Norint kontroliuoti finansus, reikia ryžto, taisyklių ir gudrybių mūsų smegenims.

Ryžtas

Noras išlaikyti teisingą biudžetą ir jo įgyvendinimas nėra tas pats. Daugelis žmonių nusprendžia pradėti taupyti, tinkamai maitintis ir sportuoti, tačiau tik nedaugelis randa ryžto tai padaryti. Tokios mintys neretai kyla beviltiškoje situacijoje arba, rečiau, suprantant, kad taip gyventi nebeįmanoma ir reikia kažką keisti. Jei esate nusiteikę rimtai, tada pasiruoškite veikti.

Taisyklės

Negalite apsieiti be taisyklių, net jei tai tik nedidelis ritualas, pavyzdžiui, pinigų įdėjimas į taupyklę ar pirkinių čekių išėmimas iš piniginės kartą per dieną, siekiant nedelsiant įvertinti išlaidas.

1. Optimizuokite savo finansų apskaitą

Biudžeto sudarymas grindžiamas tuo pačiu principu kaip ir kūno svorio valdymas: reikia skaičiuoti. Tik vietoj kalorijų – pinigai.

Kalorijos per dieną nepastebimai kaupiasi: suvalgėte sausainį, užkandį ant sumuštinio, įmetė cukraus į arbatą, darbe buvote pavaišintas saldainiu ar dviem – ir jau gavote 400 kilokalorijų. Su pinigais viskas yra panašiai.

Smulkios išlaidos – privataus biudžeto rykštė. Tačiau, kaip ir kalorijų perteklius, šios išlaidos dažnai netelpa į dienos normą.

Tinkami įrankiai gali padėti atsekti nedideles išlaidas. Nebūtina pildyti sąsiuvinio ar lentelių – vietoj to išmaniajame telefone įdiekite biudžeto valdymo programą. Geriau būtų turinčios ryšį su bankais ir elektroninių pinigų sistemomis, kad visas išlaidas taip pat būtų galima analizuoti pagal kategorijas.

Programėėlė gali būti naudingesnė nei užrašų knygelė ir lentelės dėl daugelio priežasčių:

  • Jei mokate daugiausia kortele, susieta su programa, neapskaitytos išlaidos bus mažesnės.
  • Programėlė supaprastina biudžeto sudarymą: mažiau rankinio darbo, vizualus informacijos pateikimas, parengta skirtingų kategorijų išlaidų statistika.
  • Programoje galite nustatyti dienos limitą ir gauti priminimus, kurie padės išlaikyti numatytą biudžetą.

Jei dar neįpratote prie finansinės apskaitos programų, pasinaudokite taupyklės triuku. Taupykle gali būti kortelė arba stiklinis indelis. Gavote atlyginimą ir išsiskirstykite taupyklėse: už butą, už maistą, už keliones, už mokslą, už pramogas. Negalima lįsti į kitą jei vienoje baigėsi pinigai.

2. Paskirkite iždininką

Jei turite šeimą, biudžeto sudarymas yra sunkesnis: jūs turite nuolat klausinėti, kas kiek ir kam išleido. Pirmoji taisyklė išsprendžia šią problemą, tačiau lieka kita: kas kontroliuos šeimos biudžetą?

Turite sąžiningai kalbėtis tarpusavyje: kuriam iš jūsų dažniau pasitaiko nereikalingų išlaidų atvejų, jis turės perduoti kontrolę savo partneriui. Atkreipkite dėmesį, kad atiduodate ne teisę leisti pinigus, o galimybę sudaryti ir sekti biudžetą. Susitarkite dėl ribų ir ramiai leiskite numatytas lėšas.

Jei nepasitikite savo palydovu, tada sunku kalbėti apie vieną šeimos biudžetą, reikia išlaikyti du – asmeninį ir bendrą. Jei gyvenate vienas, su viskuo turite susitvarkyti patys, nes nėra kito pasirinkimo.

3. Neišleiskite daugiau, jei jūsų pajamos padidėjo

Šią taisyklę labai svarbia laiko finansų treneris ir verslininkas Bodo Schaeferis, bestselerio „Kelias į finansinę laisvę“ autorius.

Kai tik pajamos padidėja, stengiamės apdovanoti save ir įsigyti daugiau daiktų nei anksčiau ir brangiau. „Nes aš galiu! Nejaugi ne aš tam užsidirbau pinigų? ” Brangesnis automobilis, naujas išmanusis telefonas, kita kavinė, parduotuvės su aukštesnėmis vidutinėmis kainomis. Tokio mąstymo spastai yra tame, kad pajamos, nepaisant darbo užmokesčio padidėjimo, visai neišaugo dėl neraiosnalaus išlaidavimo. Mes atsidūrėme ten, kur buvome anksčiau.

4. Su savimi turėkite grynųjų

Su fiziniais pinigais yra sunkiau atsisveikinti nei virtualiais. Dalį lėšų nešiokitės grynaisiais pinigais, o geriausia – vieną didelę kupiūrą. Bodo Schaeferis tvirtina, kad tai moko nebijoti pinigų, jaustis patogiai su jais, pasitikėti savimi. Treniruojame drausmę ir savo pasąmonę, o tai padės mums užsidirbti pinigų, jei pajusime, kad pinigų vaizdas mums teikia malonumą. Tiesiog įsidėkite kupiūrą į savo piniginę.

Laikykite ją atskirai nuo kitų pinigų. Ji yra avarinis rezervas. Kai hantelių pratimai treniruoja raumenis, ši kupiūra mokys jūsų pasąmonę priprasti prie turto sampratos.

Gudrybės

Tai gudrybės jūsų smegenims. Jos padės neišprotėti nuo minties, kad esate įsitraukę į sunkų dalyką, ir laikytis biudžeto su malonumu.

1. Paprasčiau vertinkite pinigų kontrolę

Tai visai nėra taip sunku ir baisu, kaip atrodo. Įsivaizduokite, kad tai žaidimas, kurio pabaigoje yra atlygis, nes apskritai taip ir yra.

2. Įtraukite vaikus

Jei auginate vaikus, papasakokite jiems apie savo biudžetą ir finansinę elgseną. Po to bus gėda atsisakyti plano.

3. Atidėkite pirkimą

Tarkime, kad mėnesio pabaigoje turite šiek tiek laisvų pinigų. Didelė pagunda apdovanoti save už gerą biudžeto sudarymą ir išleisti papildomus pinigus. Tiesiog pasakykite sau: „Kol kas atidėsiu šiuos pinigus, nereikia skubėti. Aš šaunuolis ir, žinoma, juos išleisiu, bet šiek tiek vėliau. Galbūt tiks ši vieta stalčiuje po dokumentais“. Patikėkite, po kurio laiko jums patiks pinigų atsargos ir nenorėsite su jomis taip lengvai išsiskirti. Visi kaupimai paprastai prasideda tuo.

4. Apverskite logiką

Leiskite sau bet kokias smulkiaus pirkinius. Mažos išlaidos dažniausiai yra impulsyvūs pirkimai, jie daro žalą, tačiau tik tuo atveju, jei jų yra daug ir jūs jų nepastebite. Apgaulė tame, kad jūs oficialiai leidote sau papildomas išlaidas ir įtraukėte jas į planą. Jos yra jūsų kontroliuojamo biudžeto dalis.

Kas laukia to, kuris nustojo būti išlaiduotojas?

Pradėjus skaičiuoti pinigus, iš pradžių atrodo, kad pinigų yra mažai arba jų iš viso nėra. Bet vėliau situacija pasikeičia į gerąją pusę, nes dabar jūs kontroliuojate situaciją. Nenustokite iškart, toliau žaiskite ir nesitraukite.

Bendras darbas dėl šeimos biudžeto vienija ir suteikia partneriams galimybę pažinti vienas kitą nauju kampu. Tai yra geras būdas sukurti pasitikėjimą santykiais. Palaikykite savo partnerį, pasidalykite savo patirtimi savo finansiniame žaidime. Atminkite, kad jūsų darbas yra išlaikyti biudžetą, o ne taupyti visur.

Kai tik jūs, nors ir turėdami nedideles atsargas, turėsite pakankamai pinigų iki savo algos, iškart pamatysite, kiek laisviau galvojate apie savo finansus. Dabar galite svarstyti apie investicijas į savo išsilavinimą, nustojote priekaištauti sau dėl išlaidų ir nebebijote likti be pragyvenimo šaltinio. Dabar galite galvoti apie taupymą ir investicijas.